CROWDFUNDING

De zeskoppige monumentencommissie Rivierenland heeft mij groen licht gegeven, na twee presentaties en de officiële tijd van ruim 6 weken inzage met mogelijkheid tot bezwaar. Ik mag een bijzondere muurschildering maken in de binnenstad van Zaltbommel! De muurschildering komt op de zijmuur van Oliestraat 22, een monumentaal pand en dat vraagt om een schildering waar over nagedacht is en die ik met zorg aan zal brengen. Draag bij aan dit kunstwerk voor Zaltbommel.

Voor de veiligheid en de goede uitvoering is er een 8 meter hoge steiger nodig, grotendeels bedekt met krimpfolie tegen regen ter bescherming van de schildering in specifiek uitgezochte mineraal-verf.
Sinds begin dit jaar heb ik aan de voorbereidingen van de muurschildering gewerkt en in april 2022 stap ik op de steiger.
Voor de realisatie heb ik reeds mooie bijdragen mogen ontvangen. Daar ben ik heel dankbaar voor, al ben ik er nog niet. De gebudgetteerde steiger-combinatie inclusief plaatsen en veiligstellen kost aanzienlijk meer dan begroot. 

Lees hieronder alles over de muurschildering
Dank je wel! XK💫

DE MUURSCHILDERING

In APRIL 2022 brengt Bommelaertje, samen met haar vrienden, Hugo de Groot naar de binnenstad van Zaltbommel.

REALISATIE door Karen de Bondt

schets muurschildering

stappenplan:
– Opbouw steiger, voorzien van beschermfolie tegen weer en wind.
– Muur “sealen” met transparante laag* om de verkorreling van de oude muur tegen te gaan.
– Transparante grondverf* op de plaatsen waar de figuren geschilderd worden.
– Basis tekening opzetten voor de schildering. De muur zelf blijft zichtbaar en is zelf de achtergrond.
– Figuren schilderen met minerale muurverf.
– Alle lagen worden in mineraalverf aangebracht die duurzaam en ademend is; goed voor het pand en voor de schildering.
-Verwijdering steiger.
– Onthulling, datum ntb

Iedereen kent het verhaal van hoe Hugo de groot in een boekenkist uit Slot Loevestein ontsnapte. Hugo de Groot was als kind al heel bijzonder, een echt wizkid! Hij was namelijk maar 11 jaar oud, toen hij aan de universiteit van Leiden ging studeren. Hij werd rechtsgeleerde, advocaat.

Hij schreef het Mare Liberum, wat Latijn is voor de vrije zee. In dit boek schreef hij dat alle landen vrij zijn om via de zee en de oceanen vrij mogen reizen en vrije handel mogen voeren. Hij schreef dat alle internationale zeeën en oceanen van iedereen zijn en dat is nu in 2021 nog altijd zo. Wij noemen het de territoriale wateren.

Hij schreef over de rechten, de gelijkheid van alle mensen. Daarbij maakt het niet uit welk geloof zij hebben of welke nationaliteit. Deze rechten over vrijheid gelden nog steeds voor ons en vinden wij in Nederlands heel belangrijk.

Kistje van Bommelaertje – uit het schetsboek van Karen

De muurschildering gaat hierover; Karen de Bondt zal Hugo de Groot schilderen met aan zijn hand het huppelende Bommelaertje en haar vriendjes. Zij zijn kinderen van nu die de toekomst dragen. Dus draagt Bommelaertje samen met haar vriendjes een zwaard en schalen van de weegschaal. Het staat symbolisch voor de rechten want het zijn de attributen van vrouwe Justitia. Zij laten zien dat wij die rechten, die Hugo de Groot beschreef, 400 jaar later nog altijd nastreven en willen bewaken. Op de muurschildering draagt Bommelaertje ook een attribuut, namelijk een klein kistje, als knipoog naar de ontsnapping van Hugo de Groot. Maar wat zou Bommelaertje in haar kistje hebben gestopt? Potloden? Zakgeld? Een boterham of een appel? Alleen zij weet dat. En wat zou jij dan in dat kastje bewaren?

Wat zou Bommelaertje in haar kistje bij zich hebben?

Mocht er uiteindelijk meer aan donaties worden ontvangen dan uiteindelijk voor deze realisatie nodig bleek te zijn, dan zal het resterende bedrag toegevoegd worden aan de vervaardiging van het bijbehorende boekje met het verhaal van het Bommelaertje over dit kunstwerk door Karen de Bondt.


 

Karen zet handtekening op zelfportret – zomer 2021