MUURSCHILDERING

In APRIL 2022 brengt Bommelaertje, samen met haar vrienden, Hugo de Groot naar de binnenstad van Zaltbommel.

REALISATIE door Karen de Bondt

schets muurschildering

Iedereen kent het verhaal van hoe Hugo de groot in een boekenkist uit Slot Loevestein ontsnapte. Hugo de Groot was als kind al heel bijzonder, een echt wizkid! Hij was namelijk maar 11 jaar oud, toen hij aan de universiteit van Leiden ging studeren. Hij werd rechtsgeleerde, advocaat.

Hij schreef het Mare Liberum, wat Latijn is voor de vrije zee. In dit boek schreef hij dat alle landen vrij zijn om via de zee en de oceanen vrij mogen reizen en vrije handel mogen voeren. Hij schreef dat alle internationale zee├źn en oceanen van iedereen zijn en dat is nu in 2021 nog altijd zo. Wij noemen het de territoriale wateren.

Hij schreef over de rechten, de gelijkheid van alle mensen. Daarbij maakt het niet uit welk geloof zij hebben of welke nationaliteit. Deze rechten over vrijheid gelden nog steeds voor ons en vinden wij in Nederlands heel belangrijk.

Kistje van Bommelaertje – uit het schetsboek van Karen

De muurschildering gaat hierover; Karen de Bondt zal Hugo de Groot schilderen met aan zijn hand het huppelende Bommelaertje en haar vriendjes. Zij zijn kinderen van nu die de toekomst dragen. Dus draagt Bommelaertje samen met haar vriendjes een zwaard en schalen van de weegschaal. Het staat symbolisch voor de rechten want het zijn de attributen van vrouwe Justitia. Zij laten zien dat wij die rechten, die Hugo de Groot beschreef, 400 jaar later nog altijd nastreven en willen bewaken. Op de muurschildering draagt Bommelaertje ook een attribuut, namelijk een klein kistje, als knipoog naar de ontsnapping van Hugo de Groot. Maar wat zou Bommelaertje in haar kistje hebben gestopt? Potloden? Zakgeld? Een boterham of een appel? Alleen zij weet dat. En wat zou jij dan in dat kastje bewaren?

Wat zou Bommelaertje in haar kistje bij zich hebben?