Karen de Bondt

De creator van het Bommelaertje® is Karen de Bondt uit Zaltbommel.

Karen: “Geboren in 1963, in Nuenen en mijn jongste jeugd opgegroeid in Drente met mijn ouders, mijn zus en mijn jongere broer. Het maakte van mij een vrij, goedlachs en gelukkig kind. Middelbare school, studie en op kamers in Eindhoven, au-pair in Brussel voordat ik in 1985 naar het buitenland ging. Via Santa Giulia in Corsica, les Menuires in de Franse Alpen en Djerba (Tunesië) naar Marseille, Nice, Cannes, Théoule-sur-Mer en Antibes, waar ik woonde en werkte. In 2000 ben ik terug gekomen naar Nederland en woon sinds 2003 in Zaltbommel, samen met mijn man Pieter Elias. Mijn dochter Eva studeert en woont samen in Amsterdam.

Zelfportret Karen zomer 2021

Mijn meest gelukkige momenten zijn vooral altijd buiten geweest en met fijne mensen om mij heen; buiten spelen, buiten sporten, buiten leven, sterrenkijken en zeilen. Kortom, ik ben een buitenmens en ik leef op van liefde en licht.

Na de jaren in Frankrijk ben ik mij dan ook bewust dat dàt is wat ik altijd zoek. Het maakt mij niet uit op in welk land in de wereld maar wel met wie en met zicht op ruimte en lucht. Pieter en ik wonen aan de Waal, met zicht op de rivier en er is inderdaad veel lucht. Wij zeilen graag en wij zijn met mensen buiten die daar ook van houden, dat zijn onze vrienden, onze familie en de CHiLLrunners. De hardloopgroep.die Pieter en ik in 2014 oprichtten.

SCHILDEREN Als kind tekende ik veel, vooral met een HB potlood. Het schilderen kwam pas veel later al werd het mij aangemoedigd door mijn moeder en opa, die allebei al eerder de penseel hadden gevonden. Mijn eerste portret schilderde ik met zijn penselen. Inmiddels schilder ik voornamelijk portretten in opdrachten, de beweging en houding van mensen die ze zo herkenbaar maakt. Voor de afwisseling schilder ik alles wat ik leuk en mooi vind; stillevens, dieren, landschap, maak niet uit.

Meer schilderwerk van mij zie je op mijn eigen website of op mijn instagram-pagina.

INTERIEURONTWERP Mijn technisch en ruimtelijk inzicht combineer is met mijn creativiteit en uit deze in de interieurs die ik ontwerp voor bedrijven en particulieren. Dit doe ik alleen nog voor heel persoonlijke en bijzondere aanvragen, dus neem contact voor mij op.

Ik maak deel uit van het KunstRondje Zaltbommel waarvoor ik iedere eerste zondag van de maand mijn voordeur open van ons zogenaamde ATELIERhuis. Vaak maken mensen ook buiten die openingstijden een afspraak, dat is heel prettig.

Over Bommelaertje®

In kasteel Ammerzoden

In 2019 werd in de Bommelerwaard een groot Cultureel Festival georganiseerd. Een festival dat 3 maanden ging duren in plaats van de jaarlijkse twee weekenden eind austustus. Ik liep al een tijd met het idee van een icoontje voor de Bommelerwaard in mijn hoofd en zag dit als hét moment. Ik zag het al helemaal voor mij hoe het moest worden. Het zou een meisje zijn, wat voor mij makkelijk praat en schrijft vanuit mijn vrouwelijke brein. Een meisje dat eigenzinnig haar weg volgt, ontdekt en vertelt. Zo vertelt zij verhalen over onze prachtige Bommelerwaard, het eiland tussen de Waal en de Maas. Het meisje is herkenbaar aan haar grappige hoed; de toren van Zaltbommel, een beetje in elkaar gezakt, maar oh zo herkenbaar. Zij werd het Bommelaertje®.

Kinderboekenweek Karen met boek 1

Het eerste schilderij laat dat zien; het Bommelaertje et haar hoge hoed, omringd door attributen waar zij over vertelt. Tijdens het schilderen van dit schilderij voelde ik de enorme behoefte het tegelijkertijd ook in 3D te maken. Ik belde Loes, een vriendin met een werkplaats en ben daar gaan zitten boetseren. Zo groeide het meisje in het schilderij simultaan met het meisje van 22 centimeter dat uiteindelijk in brons gegoten werd. Beiden werden tentoongesteld tijdens het Cultureel festival in kasteel Ammerzoden. En ik heb ook daar het verhaal van Bommelaertje veelvuldig verteld.

Na alle verhalen uit het schilderij en rondom het beeldje hele keren te hebben verteld besloot ik ze op te schrijven. Ik schreef het zelf, maakte alle illustraties, de hele vormgeving en lay-out zelf, vroeg besloot het door de plaatselijke drukkerij te laten begeleiden; er kritisch doorheen te lopen, om fouten van de onervaren boekenschrijfster te voorkomen. Zo kon ik tijdens kinderboekenweek 2020 het eerste boek van Bommelaertje presenteren en er uit voorlezen aan een groepje kinderen.

GROOT BEELD

Karen in het atelier van Loes

Het schrijven van de verhaaltjes, het maken van de bijhorende illustraties, soms waren de illustraties er voor het verhaaltje geschreven was. Het was in ieder geval een tijd volop creatie. Het brein stond niet stil en ik wisselde het af met de bezoeken aan de werkplaats van Loes. Daar, in Hurwenen, was ik aan iets nieuws begonnen, met klei. Ik vroeg Loes mij alleen aan te geven hoe een beeld technisch opgebouwd moet worden zodat het niet in elkaar zou zakken of zou barsten in de oven. Liefst geen aanwijzingen over de lengete van armen, plaats van de neus etc..het moest mijn beeld worden. Mijn besluit lag vast om tijdens het schrijven van het boek het meisje levensgroot te maken. Ik wilde een beeld waar kinderen bij konden gaan zitten. Geen confronterend beeld maar een beeld met een boodschap van dat alles okee is en je bent wie je bent. Het meisje groeide onder mijn handen. Het Bommelaertje kwam geheel ongeschonden uit de tot 1250º opgestookte oven… ze ís er. Ik gaf haar de kleuren van haar jurkje zoals in het schilderij, lichtblauw, met blij makende accentjes. Ze zit, ze zit en kijkt naar haar tot hartje gevouwen handjes. Ze draagt geen schoenen, want de rode schoenen van haar moeder vallen steeds uit als ze zit. Aan haar jubeltenen hang ik af en toe de schoenen terug, die op de grond gevallen zijn.

Het beeld van Bommelaertje zit inmiddels al sinds juni 2021 in de museumtuin van het Stadskasteel Zaltbommel. Zij logeert daar, in afwachting van haar reis door de Bommelerwaard naar de andere kastelen die op haar schilderij staan.

Nog lang niet klaar, blijf mij volgen!

Wil je met mij meedoen? Ik geef teken- en schilderles. Neem hiervoor contact met mij op.

GROOT WERK: Kom in de Kas 2013 en Diakonessenhuis kinderafdeling Utrecht 2016